ECDL ROMANIA impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Primaria Municipiului Bucuresti au lansat, incepand cu luna mai a acestui an, proiectul “5 Licee 5 Muzee”, un program educational dedicat elevilor de liceu, prin care s-a dorit incurajarea participarii tinerilor la manifestari culturale prin initierea unei serii de vizite la cateva muzee din Bucuresti si generarea unui concurs intre elevii din 5 licee din capitala.
Proiectul “5 Licee 5 Muzee” s-a derulat cu succes in perioada mai-noiembrie anul acesta conform programului stabilit.
Cei 250 de tineri care au vizitat gratuit 5 muzee din Bucuresti au putut participa la un concurs online de cultura generala pe tematica vizitelor respective, accesand site-ul ECDL ROMANIA ( www.ecdl.ro) unde au completat chestionarele ce au facut obiectul concursului “5 Licee 5 Muzee”. Premierea elevilor care si-au testat cunostintele acumulate in urma vizitelor la muzeele participante la program va avea loc in cadrul conferintei din data de 4 decembrie a.c., moment care va marca sfarsitul programului. Evenimentul se va desfasura in sala de festivitati a Colegiului National Mihai Viteazul din capitala incepand cu ora 11:00.
Prin demararea acestui proiect ECDL ROMANIA si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti, precum si muzeele implicate in cadrul proiectului, au urmarit atingerea urmatoarelor obiective:
1. Promovarea respectului pentru valorile culturale si institutiile de cultura prin atragerea unui numar cat mai mare de elevi de liceu catre muzee si accesul la valorile fundamentale culturale;
2. Promovarea scolii ca institutie care doreste sa asigure formarea continua si completa la standarde europeane a elevilor, in perspectiva realizarii unei cariere, intelegand insa actul de cultura ca o completare a cunostintelor si abilitatilor acumulate in mediul educational;
3. Oferirea unor metode alternative de petrecere a timpului liber pentru elevi.
In aceasta etapa a proiectului au fost implicati 250 de elevi din clasele 9-10 din cele 5 licee participante la proiect:
Scoala Comerciala Superioara “Nicolae Kretzulescu”
Colegiul National “Mihai Viteazu”
Liceul Teoretic “Grigore Moisil”
Colegiul National “Sfantul Sava”
Colegiul Tehnic de Posta si Telecomunicatii “ Gheorghe Airinei”
Cele 5 muzee care au avut amabilitatea sa raspunda invitatiei noastre de a participa la proiect sunt:
Muzeul National de Arta
Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti
Muzeul Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida
Muzeul National de IstorieNaturala “Grigore Antipa”
Muzeul National Militar “Regele Ferdinand I”
La evenimentul de pe 4 decembrie a.c. participa reprezentanti ai partilor implicate in proiect, profesori coordonatori si elevi din liceele participante la proiect, oficiali ai institutiilor de invatamant si reprezentanti ai celor 5 muzee implicate.
Echipele tehnice ale mass-media radio-TV sunt rugate sa-si monteze echipamentele cu 15 minute inainte de inceperea evenimentului.
Invitati speciali vor fi:
Din partea Primariei Municipiului Bucuresti
Dl. Radu Emilian – Director executiv
D-na Daniela Stanculescu, Consilier
Din partea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti
D-na Mihaela Florescu – Inspector Scolar General Adjunct
D-na Daniela Moraru – Inspector cu Programe de Cooperare Internationala
Din partea ECDL ROMANIA
D-ra Ana Dulu – Director General
D-na Elena Chiru – Coordonator Proiect “5 licee – 5 muzee”
Echipele tehnice ale mass-media radio-TV sunt rugate sa-si monteze echipamentele cu 15 minute inainte de inceperea evenimentului.
Va asteptam cu mult interes joi, 4 decembrie 2008, in Sala de festivitati a Colegiului National Mihai Viteazul.
Selectam cateva din comentariile facute de profesorii care au participat alaturi de elevi la vizitele de la muzee:
-
“Vizita la Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” a antrenat elevii intr-un dialog util si a creat momente de clarificare si fixare a informatiilor astfel incat elevii au retinut usor bogatul continut de informatii privind speciile disparute, speciile pe cale de disparitie si speciile protejate.”
-
“Pentru vizita de la Muzeul Militar National “Regele Ferdinand I” elevii au putut observa direct exponate care demonstrau caracteristicile uniformelor militare purtate de ofiterii si subofiterii romani. Explicatiile au fost clare si adecvate varstei elevilor care au manifestat interes pe toata durata prezentarii.”
-
“Cei de la Muzeul Tehnic Prof. Ing. “Dimitrie Leonida” au avut excelenta idee a realizarii unor aplicatii practice pe parcursul vizitei. Elevii si-au notat o serie de lucruri interesante unele utile chiar pentru ora de curs.”
-
“Grupele care au vizitat Muzeul Municipiului Bucuresti au beneficiat de explicatii extrem de competente si la obiect. Exponatele au trezit interesul cu atat mai mult cu cat incercau sa redea cat mai fidel timpurile mai apropiate de zilele noastre .”
-
“La Muzeul National de Arta al Romaniei elevii au primit un pliant itinerant si au raspuns la intrebarile mentionate in momentul in care au identificat picturile. Au manifestat interes si dorinta de a reveni in vizita pentru celelalte galerii.”