
Imprimantele 3D au ajuns din nou în şcoală, printr-un proiect ECDL ROMANIA, care a susţinut organizarea unui curs inovativ de 3D Printing pentru liceeni, promovând învățarea noilor tehnologii şi asimilarea competențelor IT în mod structurat de către tineri, pentru exploatarea tuturor oportunităţilor digitale.
O grupă de elevi de la Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice I.N. Socolescu din capitală a participat la training-ul dedicat tehnicilor de modelare şi imprimare 3D prin proiectul Liceenii învaţă 3D Printing, iniţiat de ECDL ROMANIA. Tinerii s-au întâlnit cu specialişti în imprimarea 3D, dobândind noţiuni teoretice, dar având şi posibilitatea să aplice efectiv teoria. Până la finalul cursului aceştia au reuşit să imprime 3D obiectele concepute de ei înşişi, construind un mic oraş.
Marţi, 10 mai, la Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice I.N. Socolescu din capitală, am marcat finalizarea cursului, cu o sesiune de demostraţii 3D printing şi o dezbatere pe tema importanţei noilor tehnologii în educaţia generaţiilor viitoare, alături de Ministrul Educaţiei, domnul Adrian Curaj, care a declarat că MENCȘ va încerca să demareze anul acesta un program la nivel național de tip 3D, care să se dezvolte în următorii ani. Acesta a mai spus:
"Este important să avem certificate de calitate, iar cei care faceți IT știți bine ce valoare au certificatele — validează cu adevărat niște competențe, certificate puternice cu care vă puteți duce și negocia jobul, poziția, participarea în diverse locuri. Aș vrea ca de la anul — că anul acesta nu pot influența - echivalarea să fie în continuare, dar, pe de altă parte, examenul de validare a competențelor digitale să nu mai fie unul formal. ... cred că trebuie să avem încredere că dumneavoastră, când absolviți, aveți competențe necesare dacă decideți să le validați sau să le folosiți mai târziu".
Am intrat în universul 3D cu elevii şi profesorii de la curs şi am discutat despre integrarea unui modul structurat de tehnici de imprimare 3D la nivelul educaţiei formale împreună cu dna. Inspector Şcolar General, Nuşa Dumitriu-Lupan, cu dl. deputat Varujan Pambuccian şi cu dna. prof. univ. Diana Popescu de la Universitatea Politehnică. La eveniment a fost prezent şi dl. Florin Pogonaru, Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Mediul universitar şi de afaceri estimează că noul specialist cu pregătire medie este cu adevărat productiv dacă deţine deja noţiuni de utilizare eficientă a computerului, iar în viitorul apropiat va avea nevoie de cunoştinţe de imprimare 3D în multe domenii de activitate. Oricine va şti modelare 3D va putea să ofere servicii în piaţă, fiind şi mai uşor angajabil, iar orice inovaţie tehnologică lansează un nou val de companii pe piaţă, creând oportunităţi la nivel antreprenorial.
ECDL ROMANIA, operatorul naţional al licenţei European Computer Driving Licence, a lansat în 2015, cu sprijinul AOAR, un proiect pilot „pro bono” de instruire a tinerilor liceeni în utilizarea imprimantelor 3D, în cadrul căruia s-au realizat până acum trei grupe în Bucureşti - la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa, Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu şi acum la Colegiul de Arhitectură şi Lucrări Publice I.N. Socolescu. Toate aceste cursuri au generat interes ridicat în rândul participanţilor, care au fost încântaţi să descopere în liceul lor tehnologii la care nu aveau acces. Programul a fost dezvoltat într-un mod care a permis învăţarea indiferent de nivelul de pregătire al elevilor şi de profilul colegiului.
Consider că aceste competenţe dobândite fac parte din cultura generală a acestei generaţii. - elev cls. a X-a, Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice I.N. Socolescu.
În calitate de autoritate de certificare a competențelor digitale în România, ECDL ROMANIA se implică activ în ghidarea tinerilor spre accesul la competențe digitale reale şi oferă instrumentele utile pentru provocările ce decurg din transformările tehnologice. În acest context, susţinerea proiectului Liceenii învaţă 3D Printing este un demers firesc. Dovezile arată că expunerea la tehnologie nu poate fi echivalentă cu abilitatea de a o folosi. Dacă tinerii nu au acces la educaţie digitală în mod formal şi structurat, s-ar putea să nu deblocheze niciodată pe deplin potenţialul tehnologiei digitale pentru ei ca şi cursanţi, angajaţi, antreprenori sau cetăţeni.
Pentru mai multe informaţii accesaţi www.ecdl.ro .
ECDL - European Computer Driving Licence, standardul global pentru certificarea competenţelor digitale.
Contact:
Irinuca Văduva
ECDL ROMANIA
Irinuca.vaduva@ecdl.ro
0758 257 573