
Proiectul european Erasmus+ 2014-1-RO01-KA102-000956 de "Formare iniţială de calitate prin mobilitate - design şi programare web", organizat în 3 fluxuri, două în Portugalia, Barcelos şi unul în Spania, Granada, în perioada septembrie 2014 - iulie 2016, a oferit stagii de pregatire practică pentru 46 de elevi ai Colegiului National "Gheorghe Vranceanu", Bacau, din clasele IX - XI, profilele matematică-informatică intensiv informatică, respectiv intensiv engleză. Valoarea totală a proiectului a fost de 96.420 Euro, din partea Comisiei Europene.
În cadrul proiectului s-au realizat parteneriate şi s-a colaborat cu 6 companii de primire din domeniul IT (Inforcavado LDA, din Portugalia şi Luminosos Alhambra S.L., Seriplas Rotulacion S.L. Namibia FJJ S.L., Informatica Cano Granada S.L şi Sistemas de Información y Protección de Datos, S.L. din Spania) şi 2 companii intermediare: Associação Intercultural Amigos Da Mobilidade, Braga, Portugalia, respectiv Europroyectos Leonardo da Vinci S.L., Granada, Spania, care au ajutat la atingerea tuturor obiectivelor proiectului.
Domeniul de specializare, care a stat la baza Acordului de formare al participantilor -programare și web design - este în acord cu cererea mediului de afaceri pentru site-uri web și specialişti IT. Astfel, sub indrumarea unui tutore, elevii au fost repartizati la firme IT unde au invatat despre principiile de baza în designul Web şi si-au dezvoltat abilitatile de utilizare a: limbajului HTML, CSS, programe de editare (Notepad, Notepad++, Eclipse, Sublime Text), programe de dezvoltare web: Adobe Dreamweaver, Front Page and Boilerplate. Programul de lucru a fost de 6 ore pe zi, timp de 2 saptamani, pe parcursul carora participantii au lucrat în echipe şi au creat site-uri pentru firmele de primire, dezvoltandu-si capacitatea de a lucra în echipa în medii de dezvoltare IT, competenta de comunicare şi relaţionare cu angajatorii, membrii echipei de lucru şi cu clienţii.
Beneficiarii au dobândit certificare europeană a competenţelor lor, într-un context socio-profesional multicultural relevant, prin documentul de mobilitate Europass. Stagiile de practica au conribuit la dezvoltarea de soft skills (comunicarea interpersonală, managementul timpului, rezolvarea creativă de probleme, gândirea strategică, flexibilitatea, lucrul în echipă, networking, persuasiune etc.), atât de necesare la locul de muncă și greu de dezvoltat în mediul școlar. Cunoștințele, abilitățile, competențele și experiența dobândite îi vor ajuta atât în activitatea școlară cât și în încadrarea lor pe piața muncii sau la începerea unei afaceri.
De asemenea, proiectul a răspuns nevoii profesorilor de contact și de a înțelege cum trebuie să-i pregătească pe elevi pentru piața muncii, de a tine pasul cu dinamica acesteia. 4 profesori ai colegiului băcăuan (Maria Chelba şi Mărgineanu Lăcrămioara Genoveva, profesori de informatică, Popa Diana, prof. limba engleză şi Doina Leonte, prof. georgrafie) au avut contact cu piaţa muncii europene şi au aflat cerințele acesteia legate de nivelul de pregătire a angajaţilor, ceea ce îi va ajuta la orele de curs și activitățile extracurriculare pe care le vor desfăşura în cadrul colegiului.
Cel mai recent şi ultimul flux al proiectului, 3.06.2016 - 16.06.2016 s-a desfăşurat în Spania, ceea ce ne-a dat ocazia de a compara practicile din cele două ţări, Portugalia şi Spania, în ceea ce priveşte designul web. Unul dintre produsele finale ale proiectului îl constituie site-ul oficial al colegiului, www.cnvranceanu.ro pentru realizarea caruia elevii au beneficiat de consultanţă portugheză şi spaniolă. Conceptul noului site a fost inițiat în primul flux al proiectului, 11.06.2015-24.06.2015, în Barcelos, şi a fost continuat în fluxul al doilea, 3.09.2015-16.09.2015, sub atenta îndrumare a unui profesionist în web-design, d-l Ricardo Magalhaes, senior web developer, tutorele de practică. Sustenabilitatea dezvoltării și adminstrării site-ului se va realiza prin cooptarea în echipa de administrare a elevilor din clasele mai mici și inițierea lor în cadrul clubului de IT și WEB design al colegiului, înființat tot datorită proiectului. Astfel, beneficiarii vor fi formatori” pentru colegi, ceea ce va ajuta la redimensionarea parteneriatului profesor-elev, asigurând totodată şi sustenabilitatea proiectului.
Odată selectaţi în proiect, toţi cei 46 de elevi s-au angajat să obţină şi Permisul ECDL până la finalul clasei a XII -a, reuşind astfel ca, pe lângă completarea portofoliului cu o diplomă cu aplicabilitate internaţională, să beneficieze şi de oportunitatea de a-şi echivala proba de Competenţe Digitale din cadrul Bacalaureatului Naţional.